Maaperän seuranta -toimenpide

Ympäristökorvaukseen sitoutuneen tilan tuli valita kaksi tilakohtaista toimenpidettä. Lisäksi pystyi halutessaan valitsemaan lohkokohtaisia toimenpiteitä. Omat valinnat näkyvät Vipu-palvelussa.

Maaperän seuranta -toimenpiteen valinneiden tulee teettää kahdelta peruslohkolta laaja maa-analyysi tai maaperän skannaus 30.11. mennessä. Huom! analyysituloksen ei tarvitse olla valmiina, mutta vähintään dokumentti toimituksesta laboratorioon tulee olla 30.11. mennessä. Tuloksia ei tarvitse toimittaa kuntaan. Näitä valvotaan otannalla ja ne pyydetään erikseen niiltä, jotka osuvat otantaan.

Muutos viime vuodesta: toimenpiteeseen riittää yksi näyte/ peruslohko 

Lisätietoa analyyseistä, jotka ainakin kelpaavat tähän:

Hortilab:

  • Laaja maa-analyysi (ei erikseen kohtaa tilauslomakkeella, merkitse käsin lomakkeelle mistä lohkoista tehdään laaja maa-analyysi). Jos samalla ei tehdä viljavuustutkimusta, merkitse myös lohkon maalaji ja PH. Jos näitä ei ole merkitty, tehdään näytteestä myös perustutkimus. Tarkempi ohje näytteen otosta

Eurofins:

  • ProAgrian NIR maa-analyysi soveltuu hyvin tilanteeseen, kun sinulla on voimassa olevat viljavuustutkimukset. NIR maa-analyysilla täytät kokonaisuudessaan maaperän seuranta -toimenpiteen.
  • Jos taas otat samalla uudet viljavuustutkimukset, helpoin tapan on teettää lohkosta hivenanalyysia sisältävä viljavuuspaketti ja lisäksi Carbon Check -analyysi. Tässä tapauksessa tarvitset kummallekin näytteelle omat rasiat maata.

 

Lisätietoa maaperän seuranta -toimenpiteestä