Nautarekisteri uudistuu, huolehdi valtuudet kuntoon

Uusi nautarekisteri otetaan käyttöön maaliskuussa 2022. Ennen käyttöönottoa eläintenpitäjien tulee tehdä tarvittavat valtuutukset, jotta tieto kulkee jatkossa nautarekisterin ja esimerkiksi Nasevan tai Minun Maatilani -sovelluksen välillä. Valtuutus mahdollistaa sen, että eläintenpitäjä ilmoittaa jatkossakin tiedot vain yhteen paikkaan. Esimerkiksi Mtechin Minun Maatilani -sovelluksella voi tehdä ilmoitukset myös viralliseen nautarekisteriin, kun eläintenpitäjä antaa valtuudet Mtechille sekä tietojen katseluun että ilmoittamiseen. Eläintenpitäjä ratkaisee itse, mitkä kaikki tahot hän valtuuttaa ja millä tavoin.

Valtuutus pitää tehdä myös, jos maatila kuuluu tuotostarkkailuun tai emolehmäseurantaan tai teurastamo tekee poistoilmoitukset tilan puolesta. Valtuutukset tehdään Suomi.fi-valtuuksissa.

Tärkein muistettava asia valtuuksien tekemisessä on, että tilatunnusta ei ole Ruokaviraston eläinrekistereissä kytketty Y-tunnukseen vaan henkilötunnukseen. Eläintenpitäjän on siis valtuutettava tarvittavat yritykset henkilönä Suomi.fi-valtuuksissa, ei yrityksenä.

Lisäohjeita valtuuksien antamisesta